COVID-19 Opatření ke COVID-19

Laparoskopická operace očima klienta

Klinika Nisa jako jedna z mála nabízí šetrnou metodu kastrace - kastraci laparoskopií. Tentokrát jsme se rozhodli předat slovo přímo pacientce, potažmo jejímu páníčkovi. Nahlédněte do ordinace.

Michale, jaké zvíře jste nechal kastrovat a proč?

Nechal jsem kastrovat svou dva roky starou fenku Yorkshirského teriéra. Předně nechceme mít štěňata a sekundárně tak můžeme předejít případným zdravotním problémům v budoucnu, které u fen, které neměly štěňata, hrozí. V tuto chvíli je zdravá a já bych byl rád, aby byla i nadále.

Rozhodoval jste se mezi klasickou a laparoskopickou metodou?

Upřímně jsem o této metodě ani nevěděl. Až díky službám Veterinární kliniky Nisa jsem měl možnost zvolit i jinak, dle mého názoru lépe. Ve chvíli, kdy mi bylo vysvětleno, čeho mohu díky laparoskopii psa ušetřit, jsem neváhal.

Měl jste dopředu nastudováno, jak taková operace probíhá a co fenku čeká?

Vlastně ani ne. Ne proto, že by mne to nezajímalo, ale především díky tomu, že panu doktorovi Minárikovi zcela důvěřuji. Před zákrokem mne samozřejmě podrobně informovali, co se bude dít.


Psí slečna se připravuje na operaci v čekárně.
 

Tato metoda je nová, měl jste kvůli tomu o psa větší obavy?

Absolutně ne! Laparoskopickou operaci jsem podstoupil i já sám.:-) Vím, že se tato technika považuje vždy za ten nejjemnější možný způsob, jak “sáhnout” do těla. Je fantastické, že ta možnost existuje i pro zvířata.

Jak jste měl za úkol fenku před operací připravovat?

Nesměl jsem 12 h před operací krmit a měla pít. Krom předoperačního vyšetření jí také udělali testy na srážlivost krve.


Fenka předána do rukou profesionála.

Jak se Terezka po operaci chovala a jak jí bylo?

Bylo jí výborně. Přivítala mne, Terezku jsem převzal už v bdělém stavu. Byla trochu unavená, ale kolegové v práci na ní nepoznali vůbec nic.


Na bříšku jsou viditelné maličké pooperační vpichy zastříknuté stříbrným antiseptickým sprejem.


Kdy se začala chovat jako vždy, jíst, pít?

Jíst a pít měla chuť hned ten den. Náladu a formu jako dřív měla prakticky druhý den, když se vyspala.


Pan doktor Minárik předává pacientku majiteli.


Kdy jste začali zase normálně venčit?

Pár dní po operaci jsem ji samozřejmě šetřil. Ale to spíše protože jsem chtěl já, ona by jinak bývala lítala jako obvykle. Večer po operaci jsem ji s sebou bral jako každé úterý na volejbal, kde vyštěkávala jako obvykle. :-)
 

Jak vypadala rána bezprostředně po operaci a jak se vyvíjela dál? (stehy, péče o ránu, límec, kousala si to?)

Ranka je malá, zastříknou ji stříbrným sprejem (tekutým obvazem) - aby ji nelákala k lízání.  Stehy jsou samorozpouštěcí, takže vyndávání odpadlo.

Co se kontroly týče - z Kliniky Nisa volají sami, aby zjistili jak se pacientovi daří. Kontrola v ordinaci byla pak po 2 dnech. V případě, že si pes ránu líže i přes ochranný límec, nebo si jej sundává, jako tomu bylo u nás, dokážou psovi dát antibiotickou injekci proti případným zánětům. Starost o ranku pak odpadne úplně.
 

Doporučil byste laparoskopickou operaci i ostatním?

Doporučil. Prakticky to vypadalo, jako kdyby se nic nestalo. Vědomí a jistota, že je pes v pořádku a bez bolesti je k nezaplacení. :-)
 

Kolik vás operace celkem stála a myslíte si, že to mělo smysl?

Operace mne celkem stála 15 000 Kč a vzhledem k tomu, že nenastaly žádné komplikace, které by při klasickém zákroku mohly ve finále vyžadovat další výdaje a pes zcela evidentně vůbec netrpěl, to rozhodně smysl mělo.


Psí slečna si hoví jako vždy, už večer v den operace.

 

Další články

  • Hledáme nové kolegy

    Do našeho týmu hledáme nové kolegy na pozici veterinární lékař/lékařka

  • Výhody a nevýhody kastrace

    Váháte, jestli je kastrace to nejlepší, co můžete udělat? Nebo bylo lepší nechat vašeho pejska (fenku) tak jak ho příroda stvořila? Zvažte nejdříve některá pozitiva i negativa, které kastrace přináší.

KDE NÁS NAJDETE?

 Veterinární klinika NISA
Na Zápraží 390/1
460 01 Liberec 3