COVID-19 Opatření ke COVID-19

Jak vyzrát na psí úžeh, aneb pozor na termoregulaci

Přirozená funkce termoregulačního systému u psa slouží ke stejnému účelu, jako u lidí. Jde o snahu zchlazení krve a díky tomu uvedení těla do ideální “provozní” teploty.

Psí termoregulace se přesto od lidské velmi liší. Věděli jste například, že psi nemají na kůži těla potní žlázy? Čtěte dál a poučte se, čím si váš psí mazlík v létě prochází a jak mu léto zpříjemnit.

dogs-yellow-labrador-retriever-animal-golden-160740.jpeg

 

Psí termoregulace v kostce

Cílem termoregulace je udržení stálé teploty těla. Pokud se tělo přehřívá – ať už zvýšenou zátěží, či zvýšenou venkovní teplotou, musí se začít chladit. Chlazení těla probíhá na jeho povrchu. Nejúčinnější zbraní v chlazení psího těla je jazyk a tlama. Sliznice dutiny ústní a celý jazyk jsou extrémně dobře prokrvené, je zde tedy velké množství krve, která se může ochlazovat. Proto chladící se pes dýchá s jazykem vyplazeným ven. Další ochlazování probíhá pomocí vydechovaného horkého vzduchu a vdechovaného vzduchu studenějšího – proto pes rychle povrchově dýchá.

Člověk se nejlépe chladí přes kůži, která se potí a vypařováním následně chladí. Tuto možnost pes ovšem nemá.

 

Jak bezpečně a účinně psa zchladit

Pokud je psovi teplo, rozšíří se jeho drobné cévy, aby byly schopné pojmout více krve, která se tím na povrchu těla lépe ochladí. Pokud bychom psa hodili do ledové vody, dojde k okamžitému stažení těchto drobných cév a účinné chlazení tím není možné. Navíc dojde k přetížení oběhového systému.

Proto je lepší voda studená, ale ne ledová. Nejúčinnější chlazení je pak v podpaží, na vnitřní straně stehen, na vnitřní straně uší.

Pokud pes právě absolvoval zátěž, není dobré nechat jej hned skočit do potoka – svalům končetin, zad a ocasu tím můžete výrazně ublížit. Raději jej nechte dostatečně napít studené vody, do vody ho nejprve pusťte jen po kolena a až se uklidní, může jít plavat.

pexels-photo-319899.jpeg

Hydratace

Základem dobrého zvládání vysokých teplot je stálý přístup k čerstvé vodě. Pokud je pes zdravý, nemusíte jej do pití nutit, příjem tekutin si bude regulovat sám. Pokud se jedná o pejska nemocného, je samozřejmě na místě velkému teplu jej vůbec nevystavovat.

dog-animal-puppy-siberian-huskies-67577.jpeg

Jak poznáte přehřátého psa?

  • zpočátku extrémně rychle dýchá

  • hodně sliní

  • odmítá pohyb, je vyděšený

Kdy psa začít neprodleně chladit a vyhledat veterinárního lékaře?

  • Pokud nereaguje na podněty

  • Má horečku (u psů je normální teplota cca do 39°C)

  • Pokud se přidá vodnatý průjem

  • Extrémně rychle dýchá

  • Zkolabuje

Chlaďte hlavně na neosrstěných místech – podpaží, břicho, slabiny. Ideální jsou studené obklady v kombinaci s větrákem. Proudící vzduch chladí rychleji a účinněji. Chlazení provádějte do té doby, než kontaktujete nejbližší veterinární pohotovost.

 

Inspirujte se také článkem pro správné letní psí páníčky zde.

Další užitečné rady nejen pro letní období najdete na našem webu.

 

Přejeme vám i vaším pejskům příjemné léto!

Veterinární klinika Nisa

 

 

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

Další články

  • Hledáme nové kolegy

    Do našeho týmu hledáme nové kolegy na pozici veterinární lékař/lékařka

  • Výhody a nevýhody kastrace

    Váháte, jestli je kastrace to nejlepší, co můžete udělat? Nebo bylo lepší nechat vašeho pejska (fenku) tak jak ho příroda stvořila? Zvažte nejdříve některá pozitiva i negativa, které kastrace přináší.

KDE NÁS NAJDETE?

 Veterinární klinika NISA
Na Zápraží 390/1
460 01 Liberec 3