COVID-19 Opatření ke COVID-19

Výhody a nevýhody kastrace

Váháte, jestli je kastrace to nejlepší, co můžete udělat? Nebo bylo lepší nechat vašeho pejska (fenku) tak jak ho příroda stvořila? Zvažte nejdříve některá pozitiva i negativa, které kastrace přináší.

Co vlastně kastrace znamená? Kastrace je cesta jak snížit nechtěný nárůst populace, omezit sexuální chování, popřípadě zamezit, či výrazně snížit riziko vzniku některých nemocí (např. hnisavý zánět dělohy u fen). Při kastraci jsou chirurgicky odstraněny gonády - varlata u samců, vaječníky (ovariektomie) popřípadě vaječníky a děloha (ovariohystrektomie) u samic. Obojí je chirurgický zákrok a proto vyžaduje celkovou anestezii.

Kastrace se doporučuje provádět zhruba od 6 měsíců věku, ve výjimečných indikovaných případech i dříve.

Kastrace feny – pozitiva

  • Kastrace zamezí nechtěné březosti. Pokud už se pro štěňata rozhodnete, uvidíte, že najít jim vhodný nový domov není jen tak. I když se rozhodnete, že si je necháte, musíte počítat s dalšími výdaji nejen za krmení, ale za pravidelná očkování, odčervování, další případné zdravotní výlohy. Počítejte také s tím, že březost, porod i období kojení mohou znamenat jistá zdravotní rizika pro vaši fenu. Všem těmto potencionálním problémům se můžete vyhnout, pokud necháte vaši fenku kastrovat.
  • Kastrace potlačí sexuální chování Pokud vaši fenku nenutí pudy, nebude mít 2x do roka akutní potřebu najít si „vhodného" partnera. Všichni psi z okolí ji nebudou tou dobou provázet na všech procházkách, nebudou jí zpívat serenády pod oknem. Nebudete se muset potýkat s veškerými příznaky hárání ( krvavý výtok, dočasná neposlušnost....).
  • Kastrace pro zdraví u kastrovaných fen snižujete, nebo zcela odbouráte pravděpodobnost vzniku některých zdravotních komplikací. Zabráníte vzniku cyst na vaječnících, zánětu dělohy, vzniku nádorového bujení na pohlavním aparátu. Pokud fenku vykastrujete před prvním háráním, výrazně snížíte riziko vzniku nádorů na mléčné žláze, které za jiných okolností bývají u starších fen téměř pravidelností!

Kastrace feny – negativa

  • Kastrace je definitivní a nevratné řešení. Pokud byste si to v budoucnu chtěli rozmyslet a přece jen mít štěňata, už to nepůjde.
  • Některé feny mohou po kastraci ve vyšším věku přibývat na váze. Stejně jako u lidí, pokud tloustnou, je třeba přidat na pohybu a ubrat na krmení.
  • Změna kvality srsti. Může nastat u některých kastrovaných fen. Srst se pak stává jemnější, lámavější, vypadá jakoby štěněcí. V dnešní době je toto velmi dobře zvladatelné substituční terapií.
  • Pomočování je snad nejméně častou komplikací a projevuje se rovněž až po mnoha letech po kastraci, ve vyšším věku. Je způsobeno výrazným poklesem estrogenů, projevuje se zvlášť v noci. Pokud tento problém nastane, je rovněž zvladatelný podáváním léků nahrazujících hormony.

Kastrace psa – pozitiva

  • Zamezení nechtěného nárůstu psí populace. I když to v tomto případě nejste vy, kdo se bude muset o narozená štěňata postarat, neznamená to, že to není i vaše odpovědnost. Každopádně výlety vašeho psa do okolí za hárajícími přítelkyněmi, nejsou právě nejbezpečnější a patří spíše k adrenalinovým sportům. Riziko autonehody, rvačky s konkurencí a pokud bydlíte u lesa i s myslivci, to vše asi nejsou věci, které by váš pes měl podstoupit.
  • Zklidnění. Bez potřeby pářit se, váš pes nebude mít takové nutkání bojovat s každým a se vším. Nebude mít tak výraznou potřebu značkovat si své teritorium. Kastrovaní psi se také často stávají poslušnější, přítulnější, vstřícnější.
  • Zdravotní aspekt. Stejně jako u fen i psi po kastraci mají menší riziko vzniku některých zdravotních problémů. Nemůže dojít k rakovině varlat, problémy s prostatou jsou méně časté.

Kastrace psa – negativa

  • Opět je to proces nezvratný. Další rozmnožování už nikdy nebude možné. Pokud tedy plánujete vašeho psa uchovnit, nekastrujte ho!
  • Může přibírat na váze. Uberte na žrádle a přidejte na pohybu. Prospěje to všem zúčastněným.
  • Pravidelně každým rokem se plní psí útulky nechtěnými tvorečky. Zdaleka ne pro všechny je možné najít nový domov a jejich, mnohdy krátký, život pak končí euthanasií. A přitom je tak jednoduché tomu předejít!

 

Kastrace je prováděna v celkové narkóze a hlavně laparoskopicky, není pro zvíře nijak extrémní zátěží, ani se nejedná o výrazně bolestivou proceduru. Podívejte se, jak kastrace probíhá:

UložitUložit

UložitUložit

UložitUložit

Další články

  • Hledáme nové kolegy

    Do našeho týmu hledáme nové kolegy na pozici veterinární lékař/lékařka

  • Výhody a nevýhody kastrace

    Váháte, jestli je kastrace to nejlepší, co můžete udělat? Nebo bylo lepší nechat vašeho pejska (fenku) tak jak ho příroda stvořila? Zvažte nejdříve některá pozitiva i negativa, které kastrace přináší.

KDE NÁS NAJDETE?

 Veterinární klinika NISA
Na Zápraží 390/1
460 01 Liberec 3